Hoe [.c-highlighted]Onno van de Stolpe[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] casht op [.c-underline]een belofte[.c-underlined][.c-underlined][.c-underline]

Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers

17/12/2020

Beleggers, analisten en financieel journalisten: allemaal lopen ze weg met Onno van de Stolpe en zijn biotechnologiebedrijf Galapagos. Maar de pil waaraan het bedrijf werkt, is al meer dan twintig jaar vooral een belofte. Dat bleek afgelopen week des te meer, toen bekend werd dat de pil definitief niet op de Amerikaanse markt komt.

Onno van de Stolpe (61) behoort tot de rijkste medicijnmakers van Nederland, maar in elk interview vertelt hij vooral hoe gewoon hij toch is gebleven. Hij fietst graag door Leiden naar zijn werk, en als het even kan pakt hij de trein. ‘Dat wijst niet op statusgevoeligheid,’ zegt hij dan over zichzelf in de krant.

De medialieveling blijkt verrast als we hem enkele stevige vragen sturen over zijn ‘wonderpil’, die in twee decennia miljarden heeft opgeleverd, maar nog steeds niet op de markt is. ‘Het is voor mij de eerste keer dat ik in de 22 jaar Galapagos (zijn bedrijf, red.) met zo’n aanpak geconfronteerd word.’

Journalisten komen vaak bij hem over de vloer. Hij is dan bijvoorbeeld toevallig aan het klussen in jeans en T-shirt terwijl hij Het Financieele Dagblad te woord staat. De miljonair communiceert zoals hij zich kleedt: casual, sympathiek en charmant.

Collega’s fluisteren NRC toe dat hij nog altijd zelf in de supermarkt het huismerk inslaat. Tegen andere journalisten vertelt hij dat hij zijn ondergelopen wijnkelder aan het drogen is. Dat is de kelder in zijn niet zo bescheiden landhuis (uit 1774) op de Leidse buitenplaats Rhijnhof. ‘Ik heb een passie voor historie en houd van groots en meeslepend,’ verklaart hij tegenover een bezoekende verslaggever van Elsevier, die terloops beschrijft hoe de zwembroek van de miljonair aan een gewone waslijn droogt.

Het landhuis waarin hij sinds 2010 woont, heeft hij te danken aan een pilletje dat al járen een belofte heet. Dat pilletje heet filgotinib (gebaseerd op het vrolijke feel good) en is een kandidaat-medicijn tegen reuma. Althans, tegen de klachten van reuma − genezen doet het medicijn niet.

Desalniettemin is Van de Stolpes Vlaams-Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos sinds 2005 het lievelingetje van de beurs. Beleggers, analisten en financieel journalisten: allemaal lopen ze weg met Van de Stolpe. Hij leeft ‘een jongensdroom’ (RTL-Z) en verdient op nobele wijze bakken geld met ‘het redden van levens’ (Quote). ‘Ze zijn schattig en lief,’ schrijft beurscommentator Janneke Willemse over de ‘emotionele band’ die ze heeft met haar Galapagos-aandelen (Blondjes Beleggen Beter).

[.c-highlighted]De Galapagos-kerk[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

De vriendelijke en welbespraakte Van de Stolpe is zeer toegankelijk voor een topman. Hij nodigt interviewers uit op zijn buitenplaats, hij gaat met beleggers op speciale platformen in discussie onder de codenaam beagle06, hij geeft leuke borrels voor geldschieters, hij laat journalisten maanden achter de schermen meekijken bij een megadeal en er bestaan heuse fandagen. Zelfs bij wat minder goed nieuws blijven zijn volgelingen het aandeel en de topman publiekelijk trouw. Niet voor niets wordt door insiders gesproken over de Galapagos-kerk.

Zijn toegankelijkheid werkt. ‘Wonderpil tegen reuma volgend jaar op de markt’, kopt de Gazet van Antwerpen. ‘Doorbraak voor middel tegen reuma’, staat op de voorpagina van NRC Handelsblad. ‘Veelbelovend medicijn lonkt’, aldus de Volkskrant. Als Van de Stolpe op tv komt, stijgen de beurzen meteen, leert een blik in de archieven. Tijdens een optreden heeft hij altijd toevallig nét de resultaten van een nieuwe test binnen. ‘Ik heb ze gezien, prachtige data,’ zegt hij dan plechtig − zonder al te veel uitleg.

Bij het programma Beurs Inside (RTL-Z) zegt presentator Ronald Koopman in november 2019 dat hij in de persberichten is gedoken. ‘Een subgroepanalyse van fase II, finch II trial… nou goed, dan komen er nog een hoop afkortingen waar ik weinig chocola van kan maken. Wat is er dan te melden?’ Want ondanks het onleesbare persbericht ‘vlamde’ het aandeel. Terwijl de kopers de technische details niet begrijpen.

De laatste negen jaarrekeningen laten zien dat het bedrijf jaarlijks gemiddeld 10,9 miljoen euro verlies draaide, terwijl Van de Stolpe elk jaar gemiddeld 1,5 miljoen euro verdiende.

‘Dat hoeft ook niet,’ sust een glimlachende Van de Stolpe. Het enige dat geldschieters echt hoeven te weten, zegt hij, is dat filgotinib ‘werkt’ en ‘veilig’ is.

Een kijker vraagt zich later af of filgotinib niet een derdelijns medicijn is, dat dus pas wordt voorgeschreven als het andere niet werkt. Van de Stolpe antwoordt rustig en geduldig dat inderdaad het medicijn methotrexaat vaak als eerste wordt voorgeschreven. ‘Dat is een heel oud middel waar je eigenlijk niet mee behandeld wil worden,’ zegt hij er tussen neus en lippen achteraan. Hij zegt het met zijn vuist tegen de mond, een klein nonchalant kuchje volgt.

Het is dan ook een zeer sterk staaltje sluikreclame, bevestigt Johan Waes, reumatoloog en voorzitter van de Vlaamse vereniging Reumaliga als we hem het fragment voorleggen. De uitspraak is zuiver commercieel gedreven, zegt hij, en gaat ‘een brug te ver’. Het is bedoeld als boodschap aan patiënten ‘in de hoop dat ze hun reumatoloog zullen verwijten dit oude, gevaarlijke geneesmiddel te hebben voorgeschreven en niet het nieuwe fantastische geneesmiddel dat door hem via de media als een “wonderpil” wordt aangeprezen. Een dergelijke uitspraak is zonder meer schandalig.’

De meesten, zeker driekwart, van alle patiënten met reumatoïde artritis heeft volgens Waes baat bij de bestaande medicijnen. Filgotinib, meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), wordt straks pas gebruikt als behandeling met disease modifying antirheumatic drugs (dmard) zoals methotrexaat niet goed werkt.

Bart van den Bemt, apotheker en bijzonder hoogleraar aan het Radboudumc, was verbaasd dat er met zoveel ‘bombarie een doorbraak in reuma’ werd aangekondigd. ‘Heel slim qua communicatie, maar enige relativering kan geen kwaad.’ Of filgotinib veel mensen gaat helpen? ‘Mwah, dat is maar relatief.’ Het medicijn is een leuke aanvulling op het bestaande pakket. Maar wél een aanvulling met gouden vleugels. Want al doet Van de Stolpe zich voor als een verdwaalde weldoener in een keiharde zakenwereld, hij heeft bakken geld verdiend. De belofte van het pilletje − het is nog niet op de markt − stuwde Galapagos van een kaspositie van 22 miljoen euro in 2005 naar dik 5,3 miljard euro nu. De laatste negen jaarrekeningen laten zien dat het bedrijf jaarlijks gemiddeld 10,9 miljoen euro verlies draaide, terwijl Van de Stolpe elk jaar gemiddeld 1,5 miljoen euro verdiende.

[.c-highlighted]Magische business[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

In 2018 kwam Van de Stolpe voor het eerst voor in de rijkenlijst Quote-500 met een geschat vermogen van 240 miljoen euro. Het jaar daarop prijkte hij met een recordsalaris van dik 4,4 miljoen in de top-10 van meest verdienende managers van Nederland. En dan zijn alle leuke douceurtjes via opties op aandelen niet meegerekend. ‘Ik heb wel eens discussies met anderen over de hoge salarissen en waarderingen in onze sector,’ zegt hij over die notering in Het Financieele Dagblad. ‘Ik zeg dan: luister, Galapagos houdt wel 700 gezinnen aan het werk.’ Ter vergelijking: Frans van Houten, topman bij Philips, ontving in 2019 zo’n 2,5 miljoen euro aan salaris en compensatie. Daar werken wereldwijd ruim 77.000 mensen.

Bron:

Pexels, Anna Shvets

Van de Stolpe heeft zijn vermogen te danken aan een (aanvullend) medicijn dat nog niet eens op de markt is. We reconstrueerden deze magische business, we keerden velen archieven binnenstebuiten en plozen twintig jaar aan jaarrekeningen uit. We volgden een spoor van veel bravoure, (verstopte) reclame, subtiele bluf en klinkende euro’s waarmee de bubbel filgotinib zeer zorgvuldig werd opgeblazen en groter en groter werd, totdat die alleen nog maar uiteen kon spatten.

[.c-highlighted]Machocultuur[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Het bellenblazen begon in 1998. De jonge Van de Stolpe trad destijds toe tot Introgene, het latere Crucell, dat gezien wordt als het succesvolste biotechbedrijf van Nederland. Biotech is het gebruiken van levende organismen voor een product. De kurk waar Introgene op dreef, was een cel die een wetenschapper in de jaren tachtig uit het netvlies van een geaborteerde foetus haalde. Het bedrijf ontwikkelde daarmee een lijn met makkelijk te kweken cellen om medicijnen mee te maken.

Van de Stolpe belandde in een wereld van snelle auto’s, luxe reisjes en mooie vrouwen. De mannen van Introgene dachten groot. Er hing een machocultuur in het bedrijf, beschrijft het boek De rebellen van Crucell (2014) van historicus en oud-Quote-hoofdredacteur Mark Blaisse, een constante sfeer van tegen elkaar opbieden. Als de een een mooie auto had, kocht de ander er ook een. Liep de een een marathon, dan deed een ander het ook. ‘We waren jong en wilden de wereld veroveren,’ zegt Van de Stolpe daar in het boek over.

Bescheidenheid was taboe bij het Leidse Introgene. Het geld klotste tegen de plinten, alleen al dankzij de belofte van de fabelachtige werking van die ene cellijn. Tijdens een tripje naar Cannes, waar iedereen op kosten van de zaak logeerde in het Majestic Hotel, presenteerde manager Ronald Brus een nieuwe strategie. Het bedrijf zou zich voortaan alleen nog maar richten op de ontwikkeling van vaccins, stond op de flipover buiten op de steiger. Alleen werden je ogen vooral getrokken door de topless dames daarachter. ‘Je begrijpt dat ik net zo goed niets had kunnen presenteren,’ zegt Brus over dat cruciale besluit in De rebellen van Crucell.

De founding fathers van Crucell zagen zich als revolutionairen die net als Apple-baas Steve Jobs een film verdienden.

De top (inclusief Van de Stolpe) stemde er op dat strand mee in voortaan alleen vaccins te ontwikkelen. ‘Weer zo’n typisch geval van geluk: op het juiste moment iets bedenken en doordrukken, zonder veel overleg,’ vertelt Brus. ‘En dan maar hopen dat het de juiste beslissing is geweest.’

Pure snoeverij, maar het werkte. Het latere Crucell werd in 2011 voor zo’n drie miljard euro overgenomen door de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson. Het bedrijf had toen, op die ene cellijn na, nog nul tastbare vaccins ontwikkeld − het vooruitzicht hield de aandeelhouders koest. Het is typisch, zeggen alle kenners, voor de biotechnologie. De kans dat een product daadwerkelijk slaagt, is 10 procent.

Toch zagen de founding fathers van Crucell zich als revolutionairen die net als Apple-baas Steve Jobs een film verdienden. Ze droomden van een hit met Danny DeVito en Robert de Niro. Daarom werd Blaisse gevraagd een boek te schrijven. Brus screende hem vanuit het raam van zijn Porsche. ‘Vooral het intelligentieniveau van zijn gesprekspartner peilend,’ aldus het voorwoord. ‘Met domme mensen gaan de life sciences liever niet om. Het gaat hier wel over een van de grootste succesverhalen van Nederland, ja?!’

Van de Stolpe was toen al weg. Omdat Crucell zich alleen nog op vaccins ging richten, werd Galapagos opgericht, een nieuwe joint venture met het Belgische Tibotec om − via de cellijn uit de jaren tachtig − verder te zoeken naar medicijnen. Van de Stolpe ging dat leiden. Moederbedrijf Crucell trok zich vrij snel helemaal uit het project en Van de Stolpe moest op zoek naar geld, naar investeerders die brood zagen in een technologie die aan ziektebeelden verbonden eiwitten (targets) vindt en gebruikt om medicijnen te ontwikkelen. In de media werden veelvuldig ziekten als kanker en astma genoemd.

[.c-highlighted]Royaal beloond[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Rond 2002 had Galapagos nog lang niet genoeg voor de grote plannen − Think big, luidde de slogan, en Van de Stolpe droomde hardop over een beursgang. In 2004 maakte de Britse wetenschapper en entrepreneur dr. Raj Parekh op verzoek van een investeerder kennis met Van de Stolpe. Het klikte, zo goed dat Parekh meteen voorzitter van de raad van bestuur werd van het Belgisch-Nederlandse bedrijf met zijn hoofdkantoor in Mechelen.

De Brit geldt tot op de dag van vandaag als dé vertrouweling van Van de Stolpe. Al zestien jaar vervult hij de rol van onafhankelijk president-bestuurder. Galapagos hanteert een monistisch bestuursmodel, wat betekent dat toezichthouders en commissarissen deel uitmaken van het directiecomité. Parekh is ‘onafhankelijk’. Hij moet er scherp op toezien dat niet alleen de belangen van het bedrijf prevaleren, maar die van álle aandeelhouders.

Om te voorkomen dat onafhankelijke bestuurders te veel op schoot kruipen van de directie is een mandaatschap van maximaal twaalf jaar de norm. Daar zit Parekh ver overheen. Hij is de enige bestuurder die er sinds 2004 bij is. Hij zetelt sindsdien ook als voorzitter in het remuneratiecomité, een zeer belangrijke post binnen de raad van bestuur aangezien het comité adviseert over benoemingen en beloningen. En in al die jaren wordt er, zo blijkt uit al de jaarrekeningen, zeer royaal beloond.

[.c-highlighted]‘Onafhankelijk’[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] bestuurder

Al in 2004 meldde de accountant een mogelijk belangenconflict tijdens de toekenning van bonussen, warrants (opties) en salarisverhogingen. Zo kreeg Parekh niet de gebruikelijke bestuurdersvergoeding, maar een consultancy fee van 54.000 euro per jaar. Ook kreeg hij in dat jaar 125.000 warrants aangeboden − dat zijn opties die iemand het recht geven om vóór een bepaalde datum effecten te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Ook dit druist rechtstreeks in tegen de governancecode in België die stelt dat bestuurders geen prestatiegerichte beloning (zoals warrants) mogen ontvangen. Parekh krijgt elk jaar, in verschillende hoeveelheden, warrants.

Het leek allemaal van een leien dakje te gaan, tot slechts een paar dagen voor de beursgang.

Het is niet ongebruikelijk dat wordt afgeweken van de corporate governance code, zegt Hans Schenk, emeritus hoogleraar economie en bedrijfskunde (Universiteit Utrecht). Dit soort codes werken volgens het adagium ‘pas toe of leg uit’. ‘Het argument is dan steevast: als we het niet zouden doen, zouden we niet het beste talent aan onze onderneming kunnen verbinden. Dat is een flauwekul-argument, maar als je het maar vaak en luid genoeg herhaalt, begint de onwetende wetgever er zelf in te geloven.’

Bron:

Pexels, Anna Shvets

De winst via de warrants is geen kattenpis. Zo oefende Parekh een dag nadat Nederland strenge maatregelen tegen corona doorvoerde 15.000 opties uit voor 46,10 euro, en kocht zo voor 691.000 euro aan aandelen. Om ze vervolgens direct door te verkopen tegen de toen geldende waarde (194 euro per stuk), dik 2,9 miljoen euro in totaal. Hij pakte dus een winst van 2,2 miljoen euro. Het jaar daarvoor verkocht hij voor 5,8 miljoen euro. De koers is dus nogal van belang voor deze ‘onafhankelijke’ bestuurder die de belangen van alle aandeelhouders moet waarborgen.

Het was Parekh die Van de Stolpe hielp met de beursgang in 2005. ‘Zo snel naar de beurs gaan was uniek,’ vertelde de Nederlandse zakenman in 2018 tegen Quote. ‘Maar ik wilde validatie van de markt om Galapagos harder te laten groeien.’

Het leek allemaal van een leien dakje te gaan, tot slechts een paar dagen voor de beursgang. ‘Werd ik gebeld met de boodschap: het boek zit niet vol.’ Er waren onvoldoende investeerders, en de banken adviseerden de beursintroductie terug te trekken. ‘Fuck, denk je dan.’

In de biotechnologie, vervolgde hij, heb je slechts één kans om op de beurs te komen. En volgens hem zouden de durfinvesteerders, de sprinkhanen, extra geld moeten verstrekken als de beursgang niet doorging. Dus werden ze gevraagd mee te doen met de introductie. Samen met Parekh werden de investeerders gebeld. ‘Die dag haalden we 8 miljoen euro op bij onze investeerders plus een nieuwe. Het boek was meer dan vol en de volgende ochtend zijn we tegen een koers van 7 euro naar Euronext gegaan.’

[.c-highlighted]Persoonlijke financiële belangen[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Een van de hoofdinvesteerders was Abingworth (met 7,5 procent van de aandelen), waar Parekh partner was. Volgens Van de Stolpe is nooit sprake geweest van (de schijn van) belangenverstrengeling omdat het Britse Abingworth ‘op dezelfde condities meedeed als de nieuwe aandeelhouders’. Vlak na beursgang ging Galapagos subiet op overnamepad. De Britse onafhankelijke bestuurder kreeg, meldt de jaarrekening, betaald voor het geven van strategisch advies zoals bij de overname van het Britse Inpharmatica voor zo’n 12,5 miljoen euro. Parekh was partner bij een aandeelhouder van dit overgenomen bedrijf. ‘Dr. Parekh heeft tijdens de discussies met betrekking tot Inpharmatica nooit een standpunt voor of tegen ingenomen,’ aldus Van de Stolpe.

’Doorgaans nemen bestuurders van zowel grote als kleine ondernemingen het niet zo nauw met hetgeen andere mensen “fatsoen” noemen.’

‘Dergelijke dubbelfuncties komen geregeld voor in het bedrijfsleven,’ zegt Hans Schenk, die is gespecialiseerd in overnames. Ze zijn niet verboden, maar dat maakt het niet meteen zuivere koffie. ‘Heel veel fusies en overnames worden juist mede geïnspireerd door de persoonlijke financiële belangen van individuele betrokkenen.’ Hij noemt de gang van zaken bij Galapagos herkenbaar.

‘Doorgaans nemen bestuurders van zowel grote als kleine ondernemingen het niet zo nauw met hetgeen andere mensen “fatsoen” noemen, en al helemaal niet wanneer speculatieve elementen aan de orde zijn.’ Hoe sympathiek het ontwikkelen van medicijnen ook klinkt, het gaat vooral om de harde centen. ‘Het is niet voor niets dat sommigen ervoor pleiten het farmaceutische onderzoek geheel en al onder te brengen in publieke instellingen als universiteiten.’

[.c-highlighted]Casino-fonds[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Volgens biotech-analist Marcel Wijma van het onafhankelijke onderzoeksinstituut Van Leeuwenhoeck horen biotechnologiebedrijven eigenlijk helemaal niet op de beurs. ‘Je kunt ze niet met elkaar vergelijken zoals dat met oliebedrijven of banken wel kan, en op basis van zo’n vergelijking bepaal je de beurswaarde.’ Het ontwikkelen van een medicijn kost al snel veertien jaar − als dat medicijn er al komt. ‘Dat cashen op een belofte komt standaard voor in de biotechnologie. Veel beleggers laten zich leiden door emotie, ook omdat ze gebrek aan kennis hebben over de sector of het bedrijf. Het idee dat je de kans hebt op een grote klapper maakt het aandeel aantrekkelijk. Dat idee wordt door de onderneming gevoed.’

Galapagos is in beurstermen een ‘casino-fonds’ dat leeft op verwachtingen − die heel lang gevoed moeten worden. De kans dat er in de toekomst wellicht een pilletje op de markt komt, is voor beleggers niet voldoende om te blijven beleggen. Dus wordt er veel beloofd. Ambitie en door grenzen heen gaan, dat is hoe het publiek Galapagos moet zien.

Dat is wat Van de Stolpe uitstraalt. Groot, groter grootst. Bergbeklimmen? Graag, maar dan wel op de Kilimanjaro. Schaatsen? Dat doe je in de Elfstedentocht. Zijn sterke-leider-imago doet het goed bij beleggers en in de media. Zo werd hij in het Belgische De Morgen omschreven als ‘een lefgozer’, en Galapagos als ‘een van de meest sexy danspartners van het zakenleven’

[.c-highlighted]Potentiële wondermiddelen[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Een danspartner die wél moet leveren. Was het daarvoor nog hiv, astma en hepatitis, na de beursgang zette Van de Stolpe ineens en vooral in op reuma. In 2006 zei hij in Elsevier dat er iets was getest op muizen met reumaklachten en dat al binnen een paar dagen goede resultaten te zien waren. ‘In principe zou ons reumamedicijn binnen twee jaar getest kunnen worden in de kliniek.’

Daarna duurt het, zei hij ook, zeker drie jaar voor het medicijn op de markt zou komen. Dat zou dan 2011 worden. Twee maanden na het interview kwam Galapagos met een persbericht dat het medicijn pas in 2015 op de markt zou komen. In 2007 zei Van de Stolpe tegen het Algemeen Nederlands Persbureau dat ‘het nog vier à vijf jaar duurt voordat onze twee medicijnen tegen reuma en botontkalking de markt op kunnen’.

Het gegoochel met jaartallen is volgens Van de Stolpe simpel te verklaren. ‘De ontwikkelingstrajecten van een medicijn zijn bijzonder moeilijk te voorspellen.’

Galapagos wist de afgelopen jaren vele doorbraken te melden. In februari 2009 reageerde de markt euforisch (koersstijging van 30,24 procent) op het bericht dat het bedrijf uit Mechelen een ‘medicijntarget’ heeft ontdekt bij de ziekte van Alzheimer.

In maart 2017 steeg het aandeel 20 procent na een persbericht over ‘zeer belovende’ testresultaten met een nieuw medicijn tegen een dodelijke longziekte. Galapagos bracht mooie berichten uit over medicijnen tegen vele ziekten, van hiv tot obesitas. Dat noemen ze de pijplijn, maar is meer een toverhoed waar steeds weer een nieuw konijn uitkomt. Van veel, ook dat veelbelovende nieuwe antibioticum, hoor je nooit meer iets.

‘We steken veel geld in onderzoek en ontwikkeling,’ zegt Van de Stolpe. ‘Programma’s worden gestopt omdat we of geen goede moleculen kunnen vinden, de moleculen niet werken of teveel bijwerkingen geven. Of omdat de marktopportuniteit verdwijnt − omdat er door een concurrent een heel goed medicijn ontwikkeld wordt.’

Vanuit de wetenschap wordt met gefronste wenkbrauwen naar de ronkende taal geluisterd.

Het project Alzheimer, dat vele tegenslagen kende volgens Van de Stolpe, loopt nog. Maar omdat de ‘pijplijn’ (het mandje vol potentiële wondermiddelen) ‘meer matuur’ is geworden, ‘berichten we niet of nauwelijks of vroegere projecten die zich nog in de chemische optimalisatie bevinden’.

[.c-highlighted]Euforisch[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Als er geen nieuws over medicijnen is te melden, weet Galapagos zich zakelijk goed in de kijker te zetten. Met een spectaculaire gang naar de Amerikaanse Nasdaq (2015) werd 240 miljoen euro opgehaald (Van de Stolpe vierde dat met zijn medewerkers met een helikoptervlucht boven Manhattan). Met een bijzondere miljardendeal met Gilead (de Amerikaanse medicijnenreus kreeg een belang van 22 procent in Galapagos, met de belofte dat het Vlaams-Nederlandse bedrijf tien jaar zelfstandig blijft). Of met het nieuws dat Galapagos zélf medicijnen gaat ontwikkelen en vermarkten − om een paar jaar later weer te zeggen dat zelf vermarkten als kleine speler ‘natuurlijk niet reëel is’.

Maar de hoop van vele beleggers is en blijft vooral gevestigd op dat ene pilletje tegen reuma dat filgotinib is gaan heten. Vorig jaar kwam het medicijn door de laatste testfase heen (fase 3) en de berichten waren lyrisch. Op een beleggersbijeenkomst in het Leidse Museum Boerhaave zei Van de Stolpe dat zijn medicijn waarschijnlijk ‘superieur’ zou blijken aan de middelen van de concurrentie. Kort daarop kwamen de resultaten binnen en alle media berichtten welhaast euforisch. ‘Het Nederlandse biotechbedrijf Galapagos uit Leiden brengt een eigen medicijn op de markt, een veelbelovende behandeling van reuma.’ De koers steeg dik 13 procent.

Vanuit de wetenschap wordt met gefronste wenkbrauwen naar deze ronkende taal geluisterd. ‘Ik was zeer verbaasd toen ze na de fase 3-experimenten met het woord “wonderpil” in alle kranten stonden; dat is er echt ingefluisterd bij journalisten,’ constateert reumatoloog Johan Waes.

Apotheker en bijzonder hoogleraar Bart van den Bemt: ‘Je moet altijd genuanceerd zijn in uitspraken over medicijnen − zeker als ze niet geregistreerd zijn. Tegelijkertijd kiezen wij er als maatschappij voor dat farmaceutische bedrijven de beurs op mogen en daar moeten ze marktwaarde creëren. Dan slaat men nog wel eens hard op de trom.’

Vorig jaar sloeg biotechbedrijf Pharming uit Leiden iets te hard op die trom en werd op de vingers getikt door Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). Het stelde de onderzoeksresultaten naar zijn ontstekingsremmer Ruconest in drie persberichten nét iets mooier voor dan ze waren. Volgens de CGR werden er superlatieven gebruikt, waardoor sprake was van reclame in plaats van informatie. Dat is in Nederland verboden voor geneesmiddelen. ‘De CEO liet zich veel te optimistisch uit over de werking van het middel en dat werd overgenomen door kranten,’ zegt biotech-analist Marcel Wijma.

[.c-highlighted]Niet meer[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] de enige

Ook het reumapilletje van Galapagos wordt via de media aangeprezen, vaak door Van de Stolpe zelf. De termen ‘doorbraak’ en ‘wonderpil’ komen niet vanzelf in de krant. Op televisie spreekt hij consequent van ‘prachtige’ onderzoeksresultaten en bij de beleggerssessie in museum Boerhaave sprak hij over filgotinib als ‘superieur’ tegenover de medicijnen van concurrenten.

‘Natuurlijk doe je als CEO je best het bedrijf positief onder de aandacht van beleggers te brengen,’ reageert Van de Stolpe, ‘maar je moet als CEO altijd zorgen dat je de zaken voorstelt zoals ze zijn.’ Hij ontkent ten stelligste zich te bezondigen aan sluikreclame. ‘Alle communicatie naar buiten toe van mij over filgotinib was tot heel recent op beleggers gericht, niet op artsen en zorgverzekeraars.’

Maar artsen, zorgverzekeraars en patiënten lezen ook de krant. Na weer een kundig geplugd nieuwtje van Galapagos krijgt de Belgische reumatoloog Waes dagenlang telefoontjes: waar blijft onze wonderpil? ‘Mensen wachten onnodig met behandelen in afwachting van die pil waarover ze in de kranten lezen.’ De verwachtingen zijn torenhoog.

‘Eis van uw reumatoloog deze nieuwe pil,’ is de boodschap die Galapagos volgens Waes bewust verspreidt. Terwijl de pil een aanvulling is op wat er al op de markt is. Filgotinib is een zogeheten JAK-remmer tegen (reumatoïde) artritis, die een patiënt krijgt als deze niet reageert op een ander medicijn. Het unieke van filgotinib is dat het medicijn niet via injecties toegediend wordt, maar via een pilletje. Alleen is er inmiddels ook al een concurrent met zo’n pilletje: de Amerikaanse biofarmaceut Abbvie heeft al sinds vorig jaar zijn JAK-remmer Rinvoq op de markt en verwacht dit jaar een wereldwijde omzet van 600 miljoen dollar te halen.

Vanzelfsprekend zijn reumatologen blij met elk extra medicijn dat patiënten helpt, zegt Waes. Hij zet echter wel kanttekeningen bij de miljarden die omgaan in het ontwikkelen van vergelijkbare pillen – die ook de prijzen van de medicijnen omhoog stuwen. ‘Voor ons zit de winst vooral in vroegtijdig signaleren van reuma en goede begeleiding. Dat heeft veel meer effect dan al die dure medicijnen.’

Een bedrijf als Galapagos krijgt óók subsidie en belastingvoordelen. Vorig jaar, toen Van de Stolpe een record-salaris ontving, kreeg zijn bedrijf 6,5 miljoen euro subsidie – vooral uit Vlaanderen. Van de Stolpe: ‘Met deze subsidie worden bedrijven gestimuleerd deze onderzoeksrisico’s te nemen.’

[.c-highlighted]‘Beperkt risico’[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Onlangs werd filgotinib door de EMA en de Japanse autoriteiten toegelaten, maar met die afzetmarkt haalt Galapagos nooit de getallen waarop beleggers hoopten. Daarvoor zijn de Verenigde Staten nodig − alleen heeft de Food and Drug Administration (FDA) in augustus de Vlaams-Nederlandse ‘wonderpil’ afgekeurd.

Met name de invloed op mannelijke vruchtbaarheid is niet genoeg onderzocht, aldus de Amerikaanse toezichthouder. In een eerste reactie deed Van de Stolpe dit af als een ‘beperkt risico’ omdat de meeste reumapatiënten vrouw zouden zijn.

Als mannen het al krijgen, zijn het voornamelijk mannen boven de 60 jaar.’ Maar zo beperkt vindt de FDA dat risico dus niet. Zoals de toezichthouder ook grote zorgen heeft over de toediening van filgotinib in een hoge dosering vanwege mogelijke bijwerkingen als infecties of zelfs trombose. Op de lagere dosering is veel concurrentie, dus een hoge dosering is cruciaal voor Galapagos. Dan zijn de effecten van het middel het hoogst. ‘De afzetmarkt van filgotinib gaat niet zijn wat we ervan verwacht hadden zolang we de 200 mg niet goedgekeurd krijgen in Amerika,’ aldus Van de Stolpe.

[.c-highlighted]Slecht nieuws[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

De grote vraag is of Van de Stolpe de afkeuring van de FDA écht niet zag aankomen. Hij zegt compleet te zijn verrast. Maar eind 2018 zei hij in ‘CEO Talks’ van het Belgische De Tijd al dat bij dierproeven bleek dat filgotinib de vruchtbaarheid aantast. ‘Wij moeten nog bewijzen dat het bij de mens niet gebeurt,’ zei hij daar. ‘Voor Amerika is dat belangrijk.’ In een reactie nu zegt Van de Stolpe dat de toezichthouder het ‘redelijk vond’ dat de data van de studie na de goedkeuring werden ingediend.

Afgelopen juni zou de FDA toch hebben aangedrongen op die studie, om filgotinib in augustus af te keuren. Meteen na de bekendmaking dook de koers van Galapagos met 33 procent naar beneden. Galapagos moest ook slecht nieuws brengen over een ander kandidaat-medicijn tegen artrose, waarover Van de Stolpe trots vertelde in de media.

Begin dit jaar stond het aandeel nog op dik 200 euro, dat is bij schrijven nét 100 euro. Miljarden zijn verdampt. Voor Van de Stolpe maakt het niet uit. Hij is, aldus De rebellen van Crucell, ‘niet iemand die bezig is met geld’. ‘Goed, ik heb een mooi salaris, maar als ik echt rijk had willen worden had ik anders in dit vak moeten staan. Voor mij gaat het ontdekken van medicijnen vóór persoonlijk gewin.’

Naast zijn riante salaris en bonus verdiende Van de Stolpe de afgelopen jaren echter flink op de beurs. De verkoop van zijn aandelen (met meer dan een miljoen gunstig gekregen opties) leverde hem een winst op van 31 miljoen euro. Een leuk bedrag voor een medicijn dat al dik twee decennia een belofte is.

[.c-highlighted]Vind je dit een goed onderzoek?[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Doneer via deze link

Bron:

Meer dossiers