Bureaucratie voedt polarisatie rondom [.c-highlighted]de wolf[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Kim van Keken en Bram Loggers

11/5/2023

De wolf is er nog maar kort, maar heeft Nederland tot op het bot verdeeld. En dat het debat over enkele tientallen wilde dieren uit de bocht vliegt, is een prestatie op zich. Zeker omdat het volgens experts goed mogelijk is om vreedzaam met wolven samen te leven.

Spit zocht uit waar het mis ging en stuitte op decentralisatie, besluiteloosheid en vooral ook krenterigheid. Door wolven gedupeerde veehouders kregen volgens het laatste jaarverslag (uit 2021) 46 duizend euro schade uitgekeerd. Dat is 0,13 procent van de 37 miljoen euro die aan alle wildschade werd uitgekeerd die voornamelijk werd veroorzaak door wilde ganzen aan grasland.

Dure bureaucreatie

De bureaucratie rondom de schade-afhandeling kost vele malen meer dan de veehouders daadwerkelijk kregen uitgekeerd. BIJ12, De uitvoeringsorganisatie van de provincies die faunaschade afhandelt, wil geen specifieke bedragen noemen of toelichting geven. Maar uit ons onderzoek blijkt dat de taxatiekosten de laatste jaren meer dan 500 duizend euro hoger uitvallen dan begroot.

Lees hier het hele onderzoek bij Vrij Nederland

Vind je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Doneer via deze link

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers