De [.c-highlighted]bijzondere macht[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] van buitenproducenten binnen de  [.c-underline][.c-underlined][.c-underlined]NPO[.c-underline]

Joost Ramaer en Kim van Keken

26/11/2022

Een kwart van haar programmabudget moet de NPO verplicht besteden bij buitenproducenten; een bedrag van ‘circa 180 miljoen euro’ per jaar, aldus de NPO zelf. De NPO voldoet ruimschoots aan die verplichting. Sterker nog: volgens de Algemene Rekenkamer wordt ongeveer éénderde van het budget opgesoupeerd door buitenproducenten. Dat is op z’n minst opmerkelijk, want die programma’s zijn een stuk duurder en de winsten belanden bij onbekende buitenlandse aandeelhouders.

Zo wordt het beeldbepalende programma Op1 geproduceerd door een Franse multinational, die naast tientallen productiehuizen, ook goksites exploiteert. Het programma Verborgen Verleden van de NTR wordt dan weer gemaakt door een productiehuis waarvan het moederbedrijf zetelt in Barbados, zodat de aandeelhouders geheim blijven.

Programma's [.c-highlighted]42% duurder[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Zonder uitzondering zijn alle Nederlandse buitenproducenten inmiddels overgenomen door grote internationale concerns. Opvallend genoeg zijn de programma’s die gemaakt worden door die buitenproducenten gemiddeld 42 procent duurder dan de programma’s die de NPO zelf maakt, aldus de Rekenkamer. Het is onduidelijk waarom die programma’s meer kosten en welke winsten worden gemaakt. Terwijl de NPO aan strenge regels moet voldoen om zich te verantwoorden voor de uitgaven van belastinggeld, concludeerde de Rekenkamer dat er nauwelijks toezicht is op de budgetten van buitenproducenten. Toch neemt hun de invloed eerder toe dan af. Tegen het advies van onder meer de Raad van State in verhoogde voormalig minister Slob het percentage dat besteedt moet worden bij buitenproducenten tot minimaal 25 procent, terwijl een Europese richtlijn 10 procent voorschrijft.

Lees het volledige verhaal bij Vrij Nederland

Vind je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Doneer via deze link

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers