.png)
De familie Van Westerloo en de NPO: kunnen zij [.c-highlighted]privé en zakelijk[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] gescheiden houden?
Kim van Keken en Joost Ramaer
28/4/2023
Het productiebedrijf Helder kreeg de afgelopen paar jaren drie grote opdrachten van de NPO: de talentenjachten Project Rembrandt, De Nieuwe Vermeer en Project Dans. Deze voorspoed liep gelijk op met de komst naar de NPO begin 2019 van Remco van Westerloo, als hoofd lineaire televisie een sleutelfiguur aldaar. Van Westerloo’s levenspartner is Gerdie Hulsbergen, mede-eigenaar en -directeur van Helder.
Toeval of niet, vroeg Spit voor Vrij Nederland aan de NPO, Van Westerloo en Helder. ‘Wij zijn graag helder,’ antwoordde Hulsbergen, ‘dus ik kan je melden dat het bestaan en de groei van ons bedrijf Helder los staan van mijn levenspartner.’ Van Westerloo verzekert dat Hulsbergen en hij ‘werk en privé heel goed gescheiden houden’. Volgens de NPO speelt Van Westerloo ‘geen enkele rol bij de beoordeling van programmavoorstellen van Helder’, conform de NPO-gedragscode.
Grote NPO-opdrachten
Pas na een half jaar lang doorvragen door Spit bleek ineens dat Van Westerloo de bedenker is van Project Rembrandt, het programma dat het bedrijf van zijn levenspartner bij de NPO op de kaart heeft gezet. Hulsbergen en hij pitchten Project Rembrandt ook gezamenlijk bij de NPO, uiteindelijk met succes. Een half jaar later trad Van Westerloo in dienst bij de NPO. Sindsdien kreeg Helder dus nóg twee grote NPO-opdrachten.
Net zo ging het met Kleine baby’s, grote zorgen. Dit reality-programma over te vroeg geboren baby’s wist Helder te verkopen aan SBS6, toen Van Westerloo dáár programmamanager was. Sinds vorig jaar wordt het uitgezonden door de EO, onderdeel van de publieke omroep. Het heet anders – Handen aan de couveuse – , maar heeft verder precies hetzelfde format. Het speelt zich ook af in hetzelfde ziekenhuis.
Besluitvorming bij de NPO
De onthulling roept opnieuw vragen op over de besluitvorming binnen de NPO, net als de vorige vijf delen van de serie over de NPO die Spit publiceerde in Vrij Nederland. Eens te meer lijkt het erop dat ‘buitenproducenten’ met nauwe persoonlijke relaties binnen de NPO-top de mooiste opdrachten krijgen. Vooral veel kleinere buitenproducenten voelen zich hierdoor benadeeld.
Het volledige onderzoek lees je bij Vrij Nederland
Vind je dit een goed onderzoek?
Steun ons dan!
Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.
Doneer via deze link
Bron:
Bron:
Bron: