De gevolgen van het [.c-underline][.c-underlined][.c-underlined]schuiven[.c-underline] met [.c-highlighted]publiek geld[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] bij de NPO

Kim van Keken en Joost Ramaer

27/10/2022

Onlangs maakte de publieke omroep bekend dat al haar presentatoren sinds 2020 voldoen aan de WNT-norm, de opvolger van de bekende Balkenende-norm. Wat de NPO er ‘vergat’ bij te vermelden is dat de topbestuurders van de NPO zélf toen nog ruim boven die norm zaten. Het is niet de enige vraag die rondom de financiën van de NPO hangt.

Programma's [.c-highlighted]duurder[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] bij buitenproducenten

Want waarom zijn programma’s gemaakt door buitenproducenten zo veel duurder en vooral: waarom worden deze dan massaal ingekocht? Hoe kan het dat Omroep MAX-baas Jan Slagter een boot koopt van Jeroen Pauw, terwijl die laatste ook het programma “Op1” produceert, betaald door Omroep MAX? 

Waarom verzette de NPO zich ertegen de verdeling van het budget transparanter te maken?

In een diepgravend onderzoek gaat Spit in een aantal delen in op deze vragen. Met als hamvraag: wat betekent dit voor de budgetten van belangrijke programma’s als Radar, EenVandaag, Nieuwsuur en hoogwaardig drama.

Lees het volledige verhaal bij Vrij Nederland.

Vind je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Stuur ons een tikkie.

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers