De Meeslouwerplas werd gebruikt om [.c-highlighted]illegaal[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]‍ gif te dumpen. De overheid wist het, maar deed [.c-highlighted]niets[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]‍.

Parcival Weijnen

18/7/2022

De Meeslouwerplas langs de A4 werd jarenlang gebruikt om grote hoeveelheden zand te winnen; veel meer en langer dan was toegestaan. De provincie greep pas in toen een dijk instortte. In plaats van problemen vervolgens op te lossen, creëerde de overheid juist grotere.

De provincie ging een samenwerking aan met BAM. Die mocht licht vervuilde grond storten, om de plas minder diep en de oevers sterker te maken. Een lucratieve deal voor het bouwbedrijf. Alleen de gedumpte grond bleek veel te slap voor nieuwe oevers en contracten niet waterdicht.

Zeer giftig

Bovendien bleek tenminste één lading illegaal het zeer giftige arseen te bevatten. Rijkswaterstaat wist dat, maar deed niets. Ook de provincie speelt hier een dubieuze rol met contracten die niet openbaar zijn.

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het via deze link (voor abonnees van Follow the Money)

Fotocredits: Vincent van Zeijst, Wikimedia

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers