[.c-highlighted]Gebreken[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] huurhuis vaak niet verholpen door verhuurders

Kim van Keken

31/1/2023

Huurders die kampen met gebreken worden door de Huurcommissie vaak in het gelijk gesteld. Alleen is het meer dan eens een overwinning zonder glans: de Huurcommissie kan alleen een huurverlaging opleggen. De gebreken worden vaak niet verholpen, zo blijkt uit onderzoek van Spit.

Door een huurverlaging op te leggen, wordt een verhuurder in de portemonnee geraakt. De gedachte hierachter is dat deze daardoor sneller in actie zal komen. Alleen zijn de meeste verhuurders grote ondernemingen geworden, met vaak duizenden woningen door het land, een goed gevulde portemonnee en een lange adem.

Huurverlaging

Voor het blad MUG analyseerde Spit 447 uitspraken over onderhoud in Amsterdam van de Huurcommissie (van november 2021 tot november 2022). In 278 zaken kreeg de huurder een huurverlaging wegens (ernstige) gebreken zoals schimmel.

Opvallend is de vaak laconieke houding van de verhuurders. Die stellen dikwijls reparaties uit omdatze die liever meenemen tijdens een grotere renovatie. Daardoor blijven huurders lang zitten met deproblemen.Soms stapt een verhuurder dan nog een keer naar de Huurcommissie – en krijgt dan een extra verlaging. Alleen lost dat de problemen niet op. Onderhoud afdwingen kan alleen via ingewikkelde procedures via de rechter of de gemeente.‍

Vind je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Doneer via deze link

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers