[.c-highlighted]Grote problemen[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] door tekort aan personeel ouderenzorg

Catrien Spijkerman en Roos Menkhorst

16/3/2023

Van alle personeelstekorten in de zorg zijn de problemen verreweg het grootst in de ouderenzorg. De vergrijzende bevolking doet een steeds groter beroep op de zorg, terwijl het even hard vergrijzende personeel met pensioen gaat en de toename van nieuw personeel achterblijft. In geen enkele sector is het verzuim zo hoog als in de ouderenzorg.

Verzorgenden en helpenden maken met bijna 60 procent verreweg het grootste deel uit van de werknemers in de ouderenzorg. Zij halen de ouderen dagelijks uit bed, wassen ze, kleden ze aan, en geven ze te eten. Ze zorgen dat ze medicijnen krijgen en hebben een belangrijke rol bij het signaleren van problemen. Het is de groep die de ouderenzorg draaiende houdt. Maar juist zij voelen zich niet gewaardeerd, blijkt uit onderzoek van Spit.

Slechte omstandigheden

Ze werken, soms tegen hun zin, in kleine contracten waardoor hun inkomen te laag is om van rond te komen. Ze hebben grote moeite hun onregelmatige uren te combineren met de zorg voor een gezin, een derde is daarnaast mantelzorger. Verzorgenden vinden dat hun expertise niet erkend wordt, terwijl zij de meeste tijd met de ouderen doorbrengen en hen het best kennen.

‘Wij worden gezien als de sukkels van de samenleving die zich bezighouden met weggestopte oude mensen’

Tijdens de coronapandemie werden ze over het hoofd gezien. “De ambulancemedewerkers kwamen van top tot teen ingepakt, en ik stond daar bij die mevrouw met helemaal niks: geen mondkapje, geen handschoenen, niks. Wat maakt dat wij minder zijn? Waarom wordt er zo op ons neergekeken?”

Lees het hele artikel (tegen betaling) bij De Groene Amsterdammer.

Vind je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan! Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Doneer via deze pagina

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers