Hoe [.c-underline][.c-underlined][.c-underlined]de top[.c-underline] van de NPO [.c-highlighted]verdeel en heers[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] speelt

Joost Ramaer en Kim van Keken

29/11/2022

“Scheefgroei in de polder” was een televisieprogramma waarin Jeroen Pauw op zoek ging naar de toenemende ongelijkheid in Nederland. Belangrijk thema: steeds meer flexwerkers moeten tegen slechte betalingen baantje aan baantje knopen om rond te komen. Wat Pauw niet vertelde: precies op die manier werd het programma ook geproduceerd, door het bedrijf dat Pauw zelf heeft opgericht.

De slechte behandeling van werknemers staat in schril contrast met de behandeling van presentatoren en producenten. Spin in dat web is Frans Klein, die onlangs zijn taken tijdelijk heeft neergelegd na de onthullingen over het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk, een van zijn protegés. Omroepen en televisiemakers klagen – meestal anoniem – steen en been over de willekeur waarmee programma’s zo maar van de buis gehaald worden.  Programma’s waar wekelijks miljoenen mensen naar kijken zijn zonder argumentatie verdwenen of ingekrompen.

'Niet meer nodig'

“Ze vonden het programma niet meer nodig,” vertelt AVROTROS-mediadirecteur Bart Barnas over het verdwijnen van “Opgelicht?!”. “Dat was alles wat we te horen kregen”. AVROTROS is een van de weinige ledenomroepen die af en toe klaagt bij de officiële Geschillencommissie tegen besluiten van de NPO om programma’s uit het uitzendschema te verwijderen of te verhuizen naar een slechter timeslot. In één geval gaf de commissie AVROTROS gelijk, maar de raad van bestuur van de NPO negeerde dat oordeel.

Lees hier het volledige artikel bij Vrij Nederland

Vind je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Doneer via deze link

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers