
Hoe Den Haag toch een [.c-highlighted]‘smeerpijp’[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] krijgt
Parcival Weijnen
12/1/2023
Een groot deel van de Gemeenteraad is al jaren tegen. Tevergeefs. Dankzij een subsidie van tientallen miljoenen wordt een deel van de stad aangesloten op het netwerk van Warmtelinq. Daarbij wordt warmte die vrijkomt bij verbranding van afval opgevangen en gebruikt woningen te verwarmen. Dat klinkt duurzamer dan het is.
Ten eerste moet Nederland in de toekomst minder afval produceren. Nu al importeren verbrandingsovens afval omdat de capaciteit te hoog is. Hoe gaat dat over dertig jaar? Bovendien concludeert de Algemene Rekenkamer dat het onduidelijk is hoeveel CO2 er bespaard wordt met dit systeem en is er onduidelijkheid over de kosten. Die zouden wel eens veel hoger uit kunnen vallen. En wie worden daar de dupe van? De burgers die bijna gedwongen worden zich aan te sluiten op Warmtelinq.
Doodsteek voor concurrentie
Die dwang is ook de doodsteek voor concurrentie, volgens economen. ‘Ze ontnemen bewoners de keuze om op een efficiëntere manier hun huis te verwarmen. Die mogelijkheden zijn er, met warmtepompen en zonnepanelen.’
Waarom gaat Den Haag toch overstag? Dat komt omdat de provincie de gemeente overruled. Na een eerder debacle met een vergelijkbaar project, zit de provincie in de maag met contracten met de Zweedse energiereus Vattenvall. ‘We stonden 100-0 achter tegen Vattenfall’, vat Statenlid Caroline Persenaire van Groep Otten het samen. Veel meer kunnen de provinciale volksvertegenwoordigers er niet over kwijt. Nagenoeg alle stukken in het Warmtelinq-dossier zijn geheim verklaard.
Maar duidelijk is dat dit de reden is dat de smeerpijp, zoals hij in Den Haag genoemd wordt, door moet gaan. En niet omdat het de meest duurzame en betaalbare oplossing voor burgers is.
Vind je dit een goed onderzoek?
Steun ons dan!
Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.
Doneer via deze link
Bron:
Bron:
Bron: