[.c-highlighted]Illegale handel[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] in puppy's floreert

Dieuwertje Kuipers en Maarten Driessen

12/4/2023

In Nederland worden naar schatting jaarlijks 150.000 honden verkocht, waarvan de helft afkomstig uit illegale puppyfabrieken in Oost-Europa. Toch verschijnen op Marktplaats al jarenlang steevast advertenties voor piepjonge pups die grotendeels niet in Nederland zijn geboren: deze blijken vaak ziek en te kampen met gedragsproblemen - bovendien kunnen ze drager zijn van infectieziekten die ook voor mensen gevaarlijk zijn.‍

Follow the Money, onderzoekscollectief Spit en Peelbelang sloegen de handen ineen om te kijken waarom al tien jaar lang - ondanks Haagse beloftes voor verbetering - er in de praktijk maar weinig van terecht komt. Ondanks goede wil bij handhavers, blijken zij aan te lopen tegen een muur van versnipperde databases, losse bevoegdheden en een onoverzichtelijke brij van ministeries en instanties. Ondertussen worden malafide handelaren geen strobreed in de weg waardoor het probleem groeit: een handelaar in Eerstel waar bij een eerste controle vijftig pups aanwezig waren, waren dit bij de meest recente inval eerder dit jaar enkele duizenden.

Lees het artikel op de website van FTM (alleen op 12 april 2023 gratis te lezen)

Vind je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Doneer via deze link

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers