[.c-highlighted]Machtsconcentratie[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] in de media 

Joost Ramaer

28/9/2022

Verschralende regiojournalistiek, freelance-tarieven die alsmaar omlaag gaan en ontevreden journalisten die hun mond maar nauwelijks durven open te trekken. “Ik was te veel en te vaak bezig met de kwantiteit. Niet met de kwaliteit.” Wat is er aan de hand met ons medialandschap? Spit houdt zich al jaren bezig met onderzoek op dit gebied en publiceert verschillende verhalen.

1. Private mediadomein is het [.c-underline][.c-underlined][.c-underlined]probleem[.c-underline]

De publieke omroep moet dé bron zijn van ‘onafhankelijke en betrouwbare’ informatie. Daar focust Rutte IV zich tenminste helemaal op. Het probleem zit echter in het private mediadomein, betoogt Spit-journalist Joost Ramaer in dit essay.

2. [.c-highlighted]Verschraling[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] van de regiojournalistiek

Lokale en regionale media zijn in Nederland grotendeels in handen van twee Belgische bedrijven: DPG Media en Mediahuis. De kritiek dat het slecht gaat met de regionale journalistiek verwerpen zij. Toch klopt hun bewering niet, toont Joost Ramaer aan in een reeks over DPG Media en diens eigenaar Christian Van Thillo.

1. Verschraling van regiojournalistiek is geen hardnekkig frame.

2. Journalisten betalen rekening voor expansie DPG Media blijkt uit KPMG rapport

3. Irritatie bij Christian van Thillo om link postsubsidies en groei DPG Media

4. Regiojournalistiek en de twee gezichten van het Vlaamse duopolie

5. ‘DPG en Mediahuislaten niet zien wat zij nou précies verdienen in het digitale universum’

6. Waarom Van Thillo het FD eeninterview gunt. Joost Ramaer legt het uit

 

3. [.c-underline][.c-underlined][.c-underlined]Strijd[.c-underline] op de FM-band

Hoe een kleine radiomaker met een lang gekoesterde jongensdroom ineens tot pion en koningin tegelijk in een veel groter schaakspel belandde: de machtsconcentratie op de Nederlandse mediamarkt. We spraken algemeen directeur Jan Hoogesteijn een paar weken geleden over zijn juridische strijd om KINK op de FM-band te krijgen. De rechter stelt KINK in het gelijk.

De radiomarkt is onderdeel geworden van een schaakspel om veel grotere mediabelangen. ‘Het domein van de media schreeuwt om beleid.’

 

4. Journalisten moeten een [.c-highlighted]commerciële toko[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted] draaiend houden

Kranten en publieke omroepen met hun historische maatschappelijke worteling worden steeds verder gedegradeerd tot pionnen in een internationaal schaakspel om miljarden. De nieuwe mediatycoons dragen de redacties van hun bladen op om de programma’s van hun radio- en tv-stations te pluggen, en omgekeerd.

Hun journalisten zijn hamsters geworden, die deze commerciële tredmolen draaiend moeten trappen. En hij draait harder dan ooit onder invloed van internet, Facebook, Twitter, Instagram, Telegram en TikTok, die mediacriticus Guido Van Liefferinge in zijn nieuwste boek consequent ‘de (a)sociale media’ noemt.

Vond je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers