Krantenkoning Christian van Thillo: de man die ons medialandschap verschraalde

Joost Ramaer

19/4/2021

Journalisten houden de buitenwereld te pas en te onpas tegen het licht. Maar wee degene die interne kritiek heeft. Dat is not done.

Vaak wordt hij als redder gezien van Nederlandse kranten: de Vlaming Christian van Thillo. Met zijn bedrijf DPG Media bezit hij bijna 52 procent van de markt, zoals De Volkskrant, het AD en een reeks regionale en lokale kranten. Ook de grootste online nieuwsites vallen onder hem. Alleen lang niet iedereen is enthousiast over hem: veel journalisten klagen. 

Waar Van Thillo tientallen miljoenen verdient en managers hoge bonussen bijschrijven, zijn redacties uitgekleed. Bij zijn gratis huis-aan-huisbladen ontsloeg hij zelfs iedereen, om een klein aantal weer in te huren als ‘content-coördinator’. De tarieven voor freelancers zijn laag. Zelfs de rechter oordeelde dat dit niet kon. Maar in plaats van tarieven te verhogen, werd de journalist die de rechtszaak aanspande niet meer ingehuurd. 

Ook anderen klagen, maar durven dat nauwelijks hardop te doen. ‘Journalisten staan houden de buitenwereld te pas en te onpas tegen het licht. Maar wee degene die interne kritiek heeft. Dat is not done.’

Lees het hele verhaal over de Belgische krantenkoning hier. 

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers