Onderzoek waterschappen: 'We werken gewoon heel goed samen'

Dieuwertje Kuijpers en Kim van Keken

11/4/2021

Bestuurders van waterschappen hebben naast hun politieke werk vaak meerdere bijbanen. Dat gaat lang niet altijd goed. Namens wie zitten de waterschapsbestuurders eigenlijk op hun positie?

De bestuurders bij de 21 waterschappen in Nederland grossieren in nevenfuncties. Op zich is dat niet vreemd, want de meeste vertegenwoordigers hebben een deeltijdfunctie. Een algemeen bestuurder krijgt maandelijks 521 euro bruto en 181 euro aan onkostenvergoeding. De heemraden, de dagelijks bestuurders, ontvangen 8184 euro per maand, plus 379 euro aan onkosten. Daarnaast toucheren ze elk jaar vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

Veel dagelijks bestuurders houden dus meer over dan een fulltime wethouder van een middelgrote gemeente. Desondanks bezitten ook de heemraden veel bijbanen.

Met nevenfuncties hebben is niets mis. Maar daar moeten wel heldere gedragscodes over zijn, zegt Muel Kaptein, hoogleraar bedrijfsethiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam: ’Alleen al de schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden.'

Lees het hele artikel

Vind je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Doneer via deze link

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers