Van de regen in de drab

Parcival Weijnen

27/3/2022

‘Wat we nu zien is dat er onder het mom van natuurherstel dubbel wordt verdiend’

Bagger en lichtvervuilde grond uit het buitenland wordt massaal gedumpt in Nederlandse zandafgravingen. Ecologen, wetenschappers en bewoners maken zich zorgen. Maar het is legaal.  

Voor het storten van deze grond is sinds 2008 geen vergunning meer nodig, mits het een nuttige bestemming heeft. Zo krijgt ‘afvalgrond’ een nieuwe bestemming en blijft waardevolle, schone grond bespaard. 

Ook het buitenland heeft echter afvalgrond en dat komt nu tegen betaling in Nederland terecht, voornamelijk om zandafgravingen te vullen. Volgens de bedrijven die hieraan verdienen creëert dit nieuwe natuur en is dus nuttig. Daar is lang niet iedereen het mee eens. 

Zelfs mensen die meewerkten aan nieuwe regelgeving schrikken hiervan. ‘Nu exporteren we schoon, hoogwaardig materiaal en we importeren risicovol vervuild materiaal.’

Lees hier het volledige artikel: https://www.ftm.nl/tag/gokken-met-bagger

Vond je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers