
Toezichtvacuüm bij vastgoeddeals woningcorporaties zorgt voor winst Soros
Parcival Weijnen
5/4/2023
Vastgoedadviseurs die de verkoop van 610 huurwoningen van de Arnhemse woningcorporaties Vivare aan miljardair George Soros begeleidden, hebben mogelijk de regels overtreden. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekscollectief Spit voor De Groene Amsterdammer.
Soros kocht de woningen voor 43 miljoen euro, om ze - tegen de afspraken in - kort daarna met 83 miljoen euro winst weer door te verkopen. Nu blijkt dat de makelaar en taxateur die Vivare bijstonden niet onafhankelijk van elkaar opereerden. Terwijl de notaris, via een bedrijf van zijn hoogbejaarde vader, mogelijk zelf betrokken was bij de transactie. In dat geval heeft hij mogelijk strafrechtelijk gefaciliteerd, zegt Dirk Kolkman van Bureau Financieel Toezicht.
Hoewel de sector sinds de financiële schandalen van zo'n 15 jaar geleden onder strengere regelgeving is komen te staan, zijn experts niet verrast dat het toch weer mis kan gaan. ‘In de vastgoedwereld wordt vaak met vaste netwerken gewerkt. Mensen die elkaar kennen en fout willen doen, kunnen dat nog steeds,’ zegt voormalig toezichthouder Jan van der Moolen.
Toezichtvacuüm
Probleem is volgens Van der Moolen dat de Autoriteit Woningcorporaties (AW) vooral naar regels en procedures kijkt, en niet ziet wat er zich tussen de partijen op de werkvloer afspeelt. Dat is ook de conclusie van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de AW. Daarin stellen de onderzoekers dat de verantwoordelijkheid om corruptie tegen te gaan bij de corporaties zelf ligt. Maar die schuiven op hun beurt de verantwoordelijkheid weer af op de AW. ‘Bestuurders denken al snel: “Als de AW zegt dat het goed is: wie ben ik dan om te denken dat daar iets is fout gegaan?”,’ zegt Van der Moolen. Zo ontstaat er een toezichtvacuüm, waarbinnen vastgoedpartijen die fout willen (ongezien) hun kans kunnen grijpen.
Lees hoe het mis ging in de Soros-deal
Vind je dit een goed onderzoek?
Steun ons dan!
Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.
Doneer via deze link
Bron:
Bron:
Bron: