Woningcorporaties onder de [.c-highlighted]loep[.c-highlight-yellow][.c-highlight-yellow][.c-highlighted]

Kim van Keken

25/1/2023

2,6 Miljard euro. Dat immense bedrag berekende onderzoeksplatform Follow the Money, is gemiddeld de jaarlijkse winst van de Nederlandse woningcorporaties samen. Volgens de Autoriteit Woningbouwcorporaties is er meer geld om te bouwen en onderhouden dan door eerder door de overheid werd aangenomen.

Spit nam de Amsterdamse woningcorporaties onder de loep. Ondanks de riante financiële positie van de woningbouwcorporaties, deinzen diezelfde corporaties er niet voor terug huurders te laten wonen in huizen met schimmel, WC’s die overstromen en last hebben van rattenplagen. De klachten zijn soms schrikbarend. Huurders die maanden en soms jaren moeten wachten op reparaties zijn schering en inslag.

Corporaties komen niet opdraven

Zelfs als de bewoners aankloppen bij de huurcommissie geven de corporaties niet thuis: meer dan eens komen ze gewoonweg niet opdraven. De huurcommissie kan echter geen toiletten repareren: zij kunnen alleen kortingen geven op de huur. Dat gebeurt vaak, maar voor de corporaties is dat niet altijd een reden in actie te komen: de huurverlaging weegt soms niet op tegen de kosten van de reparaties.

Zes grote managementbolwerken bezitten tegenwoordig zo’n beetje alle corporatiewoningen in Amsterdam. Het gaat deze kolossen al lang niet meer om het doel waarvoor ze ooit zijn opgericht: huurders betaalbare en goede woningen geven.

Lees hier het hele onderzoek van Spit over de Amsterdamse Woningcorporaties.

Vind je dit een goed onderzoek?

Steun ons dan!

Wij werken effectief; er is geen directie of duur kantoorpand. Ondanks dat blijft onderzoeksjournalistiek kostbaar. Research kan maanden in beslag nemen en dan nog is het eindresultaat onzeker. Wij kunnen jouw financiële bijdrage (klein of groot) dus goed gebruiken.

Doneer via deze link

Bron:

Bron:

Bron:

Meer dossiers