Spit is het collectief van onderzoeksjournalisten Hester den Boer, Kim van Keken, Dieuwertje Kuijpers, Bram Logger, Roos Menkhorst, Joost Ramaer, Catrien Spijkerman en Parcival Weijnen.    

Ontmoet het team

We bedrijven onderzoeksjournalistiek voor zoveel mogelijk mensen. Dat kan lokaal zijn, maar ook bij landelijke media. We schrijven teksten en werken voor radio en tv. Spit is een coöperatie. De aangesloten freelance journalisten zijn zelf eigenaar van het merk. Ons doel: onafhankelijke onderzoeksjournalistiek tegen een eerlijke prijs voor freelancers. We verdienen ons geld met inkomsten uit fondsenwerving, donaties en het verkopen van ons werk aan diverse media.

Financiën

Onderzoekscollectief Spit is een coöperatie met de acht eenmanszaken van ons team als aangesloten leden. We verdienen ons geld – zoals freelancers dat doen – met de verkoop van onze onderzoeksartikelen. Omdat de tarieven die media betalen niet alle onderzoeksuren die we in onze projecten steken dekken, financieren we ons werk daarnaast uit fondsen en subsidies. 

Lopende subsidies en donaties

Sinds 2019 ontvangt Spit subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Sinds 2022 ontvangt Spit een driejarig donatie van het Gieskes-Strijbis Fonds voor ons project Wonen Daar Mensen Dan?, waarin we onderzoek doen naar burgerparticipatie bij ruimtelijke projecten.
Sinds 2023 ontvangt Spit een donatie van de Fred Foundation, specifiek gericht op het omzetten van ons onderzoek in beeldverhalen, om zo een diverser publiek te bereiken.

Eerdere subsidies en donaties

In 2020 ontving Spit een donatie van Stichting Democratie en Media.
In 2021 ontving Spit subsidies van het Europe Journalism Centre en donaties van Stichting Democratie en Media, Stichting Culemborg Nieuws en Client Earth.
In 2022 ontving Spit subsidie van het mediafonds van de provincie Zuid-Holland en donaties van Vereniging Veronica, Stichting Democratie en Media en de Stichting Culemborg Nieuws.
In 2023 ontving Spit subsidie van het European Journalism Fund en het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie.Daarnaast ontvingen de individuele journalisten van Spit soms projectsteun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het Matchingfonds en European Journalism Fund/Fonds Pascal Decroos.

Overige inkomsten

Spit verzorgt jaarlijks een cursus onderzoeksjournalistiek aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast ontvingen we tweemaal een dwangsom van het ministerie van LNV in het kader van een nog altijd slepende rechtszaak over een wob-verzoek in ons visserijdossier. Ook is het mogelijk om een donatie te doen aan Spit.

Hester den Boer

Hester den Boer (1981) schrijft voor Spit over diverse onderwerpen, van de agrarische sector tot de lokale politiek. Haar producties werden genomineerd voor de Loep en de European Press Prize.

Parcival Weijnen

Parcival is mede-oprichter van Spit en sinds 2014 onderzoeksjournalist. Hij schrijft over machtsstructuren en bedenkt graag nieuwe projecten. Zijn producties werden genomineerd voor de Loep, de Tegel, Citi Journalistic Excellence Award en de Rotterdamse Persprijs.

Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers (1984) is freelance journalist bij oa Vrij Nederland en Spit. In 2018 promoveerde ze als politicoloog aan de Vrij Universiteit.

Bram Logger

Bram is een van de grondleggers van Spit en sinds 2011 gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek. Hij volgt graag geldstromen, of dat nu in de wereld is van internationale visserijbedrijven, gemeenten, of voetbalclubs.

Roos Menkhorst

Roos Menkhorst werkt sinds 2009 als journalist onder meer voor dagblad Trouw en de Groene Amsterdammer. Ze schrijft voor Spit over de gevolgen van de tekorten in de zorg.

Joost Ramaer

Joost Ramaer (1958) is sinds 1986 journalist. Het kostte hem bijna 22 jaar werken voor een baas, om erachter te komen dat hij karakterologisch onbekwaam is om te werken voor een baas. De eye opener was zijn eerste boek, De Geldpers (2009, Prometheus, Amsterdam). Zijn professioneel Arcadië vond hij in onderzoekscoöperatie Spit: hij werkt het liefst samen met anderen, maar dan wel met behoud van zijn eigen vrijheid.

Catrien Spijkerman

Catrien Spijkerman (1984) werkt sinds 2009 als journalist en schrijft graag over psychiatrie en zorg.

Kim van Keken

Kim van Keken is een Nederlandse onderzoeksjournalist. Ze schrijft over politiek en economie, maar maakt ook reportages over integratie of ouderenzorg.