Spit is het collectief van onderzoeksjournalisten Hester den Boer, Kim van Keken, Dieuwertje Kuijpers, Bram Logger, Roos Menkhorst, Joost Ramaer, Catrien Spijkerman en Parcival Weijnen.    

Ontmoet het team

We bedrijven onderzoeksjournalistiek voor zoveel mogelijk mensen. Dat kan lokaal zijn, maar ook bij landelijke media. We schrijven teksten en werken voor radio en tv. Spit is een coöperatie. De aangesloten freelance journalisten zijn zelf eigenaar van het merk. Ons doel: onafhankelijke onderzoeksjournalistiek tegen een eerlijke prijs voor freelancers. We verdienen ons geld met inkomsten uit fondsenwerving, donaties en het verkopen van ons werk aan diverse media.

Hester den Boer

Hester den Boer (1981) schrijft voor Spit over diverse onderwerpen, van de agrarische sector tot de lokale politiek. Haar producties werden genomineerd voor de Loep en de European Press Prize.

Parcival Weijnen

Parcival is mede-oprichter van Spit en sinds 2014 onderzoeksjournalist. Hij schrijft over machtsstructuren en bedenkt graag nieuwe projecten. Zijn producties werden genomineerd voor de Loep, de Tegel, Citi Journalistic Excellence Award en de Rotterdamse Persprijs.

Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers (1984) is freelance journalist bij oa Vrij Nederland en Spit. In 2018 promoveerde ze als politicoloog aan de Vrij Universiteit.

Bram Logger

Bram is een van de grondleggers van Spit en sinds 2011 gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek. Hij volgt graag geldstromen, of dat nu in de wereld is van internationale visserijbedrijven, gemeenten, of voetbalclubs.

Roos Menkhorst

Roos Menkhorst werkt sinds 2009 als journalist onder meer voor dagblad Trouw en de Groene Amsterdammer. Ze schrijft voor Spit over de gevolgen van de tekorten in de zorg.

Joost Ramaer

Joost Ramaer (1958) is sinds 1986 journalist. Het kostte hem bijna 22 jaar werken voor een baas, om erachter te komen dat hij karakterologisch onbekwaam is om te werken voor een baas. De eye opener was zijn eerste boek, De Geldpers (2009, Prometheus, Amsterdam). Zijn professioneel Arcadië vond hij in onderzoekscoöperatie Spit: hij werkt het liefst samen met anderen, maar dan wel met behoud van zijn eigen vrijheid.

Catrien Spijkerman

Catrien Spijkerman (1984) werkt sinds 2009 als journalist en schrijft graag over psychiatrie en zorg.

Kim van Keken

Kim van Keken is een Nederlandse onderzoeksjournalist. Ze schrijft over politiek en economie, maar maakt ook reportages over integratie of ouderenzorg.